Αρχική σελίδα » Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη του Τομέα Παιδαγωγικής

Η Βιβλιοθήκη του Τομέα Παιδαγωγικής βρίσκεται στον 5ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (κυψέλη 536), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Λειτούργησε για πρώτη φορά ως Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Πειραματικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1923 από τον Νικόλαο Εξαρχόπουλο. Αρχικά στεγάστηκε στο κτήριο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδός Σκουφά 43 και Λυκαβηττού). Το 1988 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και λειτουργεί για το κοινό από το έτος 1989.

Οι θεματικές ενότητες που καλύπτει η συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι: Εκπαίδευση, Κοινωνικές Επιστήμες, Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Γλώσσα. Αποτελείται από επιστημονικά βιβλία και περιοδικά, πληροφοριακό υλικό, συγγράμματα καθηγητών, διδακτορικές
διατριβές, διπλωματικές εργασίες, ανάτυπα, φυλλάδια, σχολικά βιβλία γυμνασίου-λυκείου (βιβλία μαθητή και καθηγητή), οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διδασκαλία των μαθημάτων στο γυμνάσιο και το ενιαίο λύκειο, καθώς και σπάνιες παιδαγωγικές εκδόσεις.

 Το υλικό της είναι καταχωρημένο στον υπολογιστή και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης βιβλιογραφίας μέσω του OPAC (Ανοιχτός Δημόσιος Κατάλογος των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Η Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής εξυπηρετεί: μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικότερα όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δικαίωμα δανεισμού έχουν: τα μέλη Δ.Ε.Π., οι φοιτητές (αφήνοντας τη φοιτητική τους ταυτότητα) και οι υπάλληλοι της Φιλοσοφικής Σχολής. Για τους υπόλοιπους χρήστες επιτρέπεται ο δανεισμός υλικού με υποχρέωση επιστροφής αυθημερόν και με κράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Παλιό και φθαρμένο υλικό δεν δανείζεται ούτε μπορεί να φωτοτυπηθεί. Δίνεται μόνο για μελέτη στο αναγνωστήριο.

Το Σπουδαστήριο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες ως εξής: Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 09.00 έως τις 17.00 και την Παρασκευή από 9.00-15.00.

Τηλέφωνο: 210 - 7277577 ή 210 - 7277578

Βιβλιοθηκονόμοι: κα Μαρία Χρηστίδη και κ. Λουκάς Αργυρίου.